DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Sezóna 2013-14


imageO krále Železných hor - startovní listina

II. ročník turnaje v rapid šachu  "O krále Železných hor" se koná v sobotu 13.9.2014.

Startovní listina

Propozice

 


imageLetní soustředění Šajtava 2014

V prvním prázdninovém týdnu byl šachový oddíl TJ ENERGETIK Chvaletice pořadatelem již tradičního soustředění mládeže, zaměřeného především na pohyb (turistika, fotbal, nohejbal) a šachy (trénink a turnaje v blesku, rapidu a klasicky).

Soustředění se konalo tentokrát na vzdálenějším místě na Šajtavě v Orlických horách. Byla to ovšem výborná volba a tak i příští soustředění bude na stejném místě v termínu od  27. června 2015 do 4. července 2015.

Naši žáci (celkem 17) a trenéři (3) našli na Šajtavě komfort v podobě samostatného ubytování v horské chatě a především v pohádkově dobré a vydatné stravě, připravené jedinou tamní kuchařkou, která si zasluhuje náš plný obdiv. Její jídla neměla chybu a zejména palačinky šly doslova na dračku.

Ukázalo se, že naši žáci a žákyně se umí nejen vzorně chovat, ale jsou schopni absolvovat náročný program turistický, když vedle tří cca pětikilometrových výšlapů ušli i dvě náročnější túry (16 a 23 km). Nejdelší výšlap zahrnoval výstup na nejvyšší horu Orlických hor Velkou Deštnou (1115 m n.m.)  a odtud přechod hlavního hřebenu až na Pěticestí. Dále jsme si výborně zahráli fotbal a trochu nohejbalu.

V šachu byl na programu kondiční trénink a turnaje v blesku, rapidu a klasicky. Všichni příkladně bojovali o co nejlepší umístění. Vždyť šlo o skvělé ceny v podobě sladkostí (palačinky, poháry)! Mimo jiné jsme si také vyjasnili, v jakém složení budeme hrát KP žákovských družstev v sezóně 2014-15, kam jsme si letos vybojovali účast.

Soustředění se konalo pod vedením Luboše Šilara, Františka Navrátila a Ondřeje Jareše. Vše proběhlo hladce, bez úrazů a dokonce i bez puchýřů na nohou! Celkem na nás všechny zaútočila 4 klíšťata. Ani jedno z těchto zvířátek svůj útok nepřežilo a nezanechalo újmu na našem zdraví.

L. Šilar

 

Výsledky turnaje v blesku

Výsledky turnaje v rapidu

Výsledky turnaje v praktickém šachu (2x 40 min)

 

Fotky část 1

Fotky část 2


imagePrázdninové novinky

1. července vyšlo nové rapid ELO, viz stránky Informace pro členy.

Od 28.06. do 05.07.2014 proběhlo letní soustředění oddílu na Šajtavě v Orlických horách.

Níže je odkaz na přednášku známého šachového trenéra Evžena Gonsiora "Význam šachové hry pro formování osobnosti dítěte". Zábavně podané užitečné informace pro rodiče, které se týkají nejen šachů:

1. část

2. část


imageKrajský přebor mládeže v šachu - finále

V sobotu 25. května 2014 a v neděli 25. května 2014 se v Kuněticích u Pardubic uskutečnilo finále krajského přeboru mládeže jednotlivců v klasickém šachu. Sedmikolový turnaj s tempem 2 x 40 min + 30 s/tah se konal hostinci U přívozu. Oddíl TJ Energetik Chvaletice zastupoval v kategorii H10 Michal Jareš, který obsadil bronzovou příčku s právem účasti na Mistrovství Čech mládeže v šachu. Mistrovství se pro kategorii H10 bude konat ve dnech 14. - 16.11.2014, místo konání a propozice ještě nejsou známy.

Ukázalo se, že přechod na partie hrané v pomalejším tempu bude náročný. Pro Michala to byl první takový turnaj, po dlouhé řadě rapid partií. A ani ostatní členové oddílu nemají s dlouhými partiemi zkušenosti. Letní soustředění na začátku července bude proto zaměřeno tímto směrem.

Fotografie z finále KP


imageKrajský přebor mládeže v rapid šachu

V sobotu 17. května 2014 se 7 členů oddílu s doprovodem zúčastnilo krajského přeboru mládeže v rapid šachu. Devítikolový turnaj s tempem 2 x 15 min + 5 s/tah se konal v kvalitních prostorách Kulturního domu v Ústí nad Orlicí. Obsadili jsme 3 věkově nejnižší kategorie HD10, HD 12 a HD 14.

Organizace turnaje byla zvládnutá bez větších problémů, hrálo se od 9:30 do zhruba 15:00 hod. Tentokrát jsme se všichni dopravovali společně vlakem z Přelouče, děti měly příležitost se lépe poznat i mimo herní místnosti.

Výsledky: V kategorii HD10 se na druhém, postupovém místě na mistrovství ČR, umístil Michal Jareš se ziskem 7,5 bodu z 9 (2. nasazený). Remízoval pouze s vítězným Janem Jirouškem a nešťastně prohrál v sedmém kole s celkově třetí Kateřinou Dudlovou, když přehlédl napadenou dámu. Celkově ale podal kvalitní výkon, což je dobrým příslibem pro finále krajského přeboru mládeže ve "vážném šachu" příští týden.

Jan Rožek (7. nasazený, 5 bodů) hrál dnes také velmi pěkně, ale přehlédnutí a následný mat ve vyhrané koncovce v posledním kole (také s Kateřinou Dudlovou) ho odsunuly až na 13. místo.

Filip Hanuška (13. nasazený, 4 body) skončil v druhé polovině startovního pole na 27. místě. Škoda, že los dnes svedl hráče našeho oddílu proti sobě (Jareš - Hanuška ve 2. kole a Rožek - Jareš ve 3.)

V kategorii HD12 byla 25. v pořadí Mira Maňáková (15. nasazená, 4 body). Dokázala dnes porazit Marka Bílka z Polabin (ELO 1343)! Jaroslav Šmíd skončil na 30. místě (28. nasazený, 3,5 bodu) a Radek Petržílka na 32. místě (30. nasazený, 3,5 bodu).

Náš jediný zástupce v kategorii HD14 Vladimír Chudý (16. nasazený, 4 body) obsadil 18. příčku.

Fotografie z rapid přeboru


imageII. ročník Chvaletické šachové olympiády ukončen

4. turnajem byl v sobotu 10. května ukončen II. ročník našeho cyklu turnajů pro mládež do 15 let. Uvádíme výsledky 4. turnaje a také souhrnné pořadí po čtyřech turnajích - viz sekce Chvaletická šachová olympiáda.

Žáci ENERGETIKU Chvaletice se účastí zapojili do turnajů všech věkových kategorií, ale pouze v té nejmladší (ročník nar. 2004 a mladší) jsme zasáhli do bojů na předních příčkách 4. turnaje i celkového pořadí. Michalu Jarešovi příliš start ve 4. turnaji nevyšel (8. příčka, 4,5 bodu ze 7),  a tak se musel smířit s celkovým 3. místem, které je však i tak velkým úspěchem.

Celkově 7. místo patří Janu Rožkovi (rovněž vynikající úspěch) a 12. místo Adamu Hlínovi. V první dvacítce jsme měli ještě dvě umístění – Marek Tlapák (18.) a Martin Urban (19.).
 
Výsledky našich mladších žáků nám dávají velkou naději na dobrá umístění v budoucnosti v soutěžích družstev i jednotlivců.

V kategorii žáků narozených 2001 a později skočil náš Vláďa Chudý na 15. místě a Radek Petržílka na 17. místě. Ve stejné kategorii děvčat obsadila Mira Maňáková 5. místo a Lucka Urbanová 6. místo. Škoda, že Mira se mohla účastnit jen 2 turnajů, protože při více sehraných turnajích by bylo její umístění určitě lepší.

Závěrem je potřeba poděkovat Městskému úřadu Chvaletice za bezplatné poskytnutí prostor Domu kultury k pořádání těchto turnajů, které významným způsobem obohacují sportovní činnost mládeže. Průměrná účast 60 dětí na každém turnaji je potěšitelná.

Těšíme se na setkání v další šachové sezóně při třetím ročníku Chvaletické šachové olympiády!

Lubomír Šilar


imageTřetí turnaj Chvaletické šachové olympiády

V sobotu 26. dubna se uskutečnil 3. turnaj Chvaletické šachové olympiády za účasti 72 dětí. Tradičně byla nejvíce obsazena nejmladší kategorie A (42 hráčů), v kategorii B se zúčastnilo 26 hráčů. 4 účastníci v kategorii C sehráli dvoukolový turnaj každý s každým.
V sekci "Chvaletická šachová olympiáda" jsou odkazy na výsledky třetího turnaje a také průběžné celkové pořadí olympiády. O celkových vítězích se rozhodne na závěrečném čtvrtém turnaji v sobotu 10. května 2014.

Aktualizace: fotky z průběhu turnaje


Účast na mistrovství ČR školních týmů kategorie 1. - 5. tříd ZŠ 

Ve dnech 7. a 8. dubna 2014 se tým ZŠ Třemošnice, složený z členů našeho oddílu, zúčastnil finále mistrovství ČR škol v šachu. Finále se konalo ve Vyškově, naši hráči skončili po 9 kolech ve velké konkurenci na 28. místě z 30 účastníků. Z družstva byli nejlepší Adam Hlína (4,5/9) a Tomáš Tlustý (4/8).


imageO krále Železných hor

V sekci "O krále Železných hor" byly zveřejněny propozice 2. ročníku rapid turnaje jednotlivců, který se bude konat ve Chvaleticích v sobotu 14.06.2014.

Těšíme se na vaši účast!

 


imageSkončila Krajská soutěž družstev – západ 

V neděli 16. dubna bylo sehráno poslední, 9. kolo KS západ. Hostili jsme družstvo ŠK 2222 Polabiny G a byli jsme v utkání favoritem. Roli favorita jsme potvrdili a zvítězili přesvědčivě 3,5 : 1,5 bodu.
Na 1. šachovnici skóroval za nás hostující Pavel Švanda, který přislíbil i start v příštím ročníku soutěže.
Na druhé potvrdil svoji suverenitu Jirka Dunajčík, který se tak stal naším nejproduktivnějším hráčem. V průběhu celé soutěže neprohrál a byl důležitou oporou.
Na třetí šachovnici sehrál velmi dobrou partii Ondřej Jareš a po zásluze si připsal celý bod.
Petr Koláček na 4. šachovnici remízoval a byl určitě se svým výkonem spokojen.
Na 5. šachovnici jsme opět dali šanci talentovanému Michalu Jarešovi. Je nutné, aby začal hrát kvalitní partie s pomalým tempem. Přesto, že prohrál, soupeře dosti potrápil.
Sezonu jsme zakončili posezením v cukrárně s bilancováním právě ukončeného ročníku. Je nám jasné, že musíme družstvo doplnit, aby se stalo vyrovnanějším a byl i dostatek náhradníků. Současně v příští sezoně postavíme do soutěže družstvo žákovské.

Kapitán družstva, Lubomír Šilar

Finální pořadí družstev a přehled výkonů našich hráčů je v sekci Soutěže dospělých.


imageDruhý turnaj Chvaletické šachové olympiády

V sobotu 15. března se uskutečnil 2. turnaj Chvaletické šachové olympiády za rekordní účasti 71 dětí
Naše pozornost byla již  tradičně nejvíce upřena na nejmladší kategorii dětí narozených v roce 2004 a mladších. Začínáme se pozvolna více a více prosazovat, a proto umístění tří našich hráčů v první pětce je jednak skvělou vizitkou a navíc příslibem do budoucna, například už pro nadcházející Mistrovsví základních škol (kategorie 1. - 5. třída) ve Vyškově ve dnech 7. - 8. dubna 2014.
V turnaji se na 2. místě umístil Michal Jareš (6. bodů). Potvrdil tak roli favorita a jeho čelní umístění v tabulkách turnajů této věkové kategorie se stávají pravidlem. Potřebuje v dalším šachovém růstu zpestřit hru zdokonalením figurové souhry a rozšířit znalost zahájení o hry se složitějšími strategickými myšlenkami.
Na 3. místě se umístil  překvapivě Adam Hlína (5,5 bodu), který díky mohutnému turnajovému finiši bohatě dohnal bodovou ztrátu z úvodu turnaje a stačil bodově předehnat celou řadu ostřílených borců. Dokonce jsem u něho viděl v partiích více spotřebovaného času než spotřebovali soupeři, a protože ani neobdržel žádný mat na 8. řadě (1. řadě) - Adamova specialita - vše se sečetlo do jeho dosud nejlépe sehraného turnaje.
Na místě 5. se umístil Jan Rožek. Po 5. kole měl zasloužených 5 bodů a vedl s jednobodovým náskokem před soupeři. V 6. kole narazil na Michala Jareše a přesto, že měl o 2 pěšce více, nedokázal partii rozhodnout ve svůj prospěch. Prohra v 6. kole se promítla do jeho hry v 7. kole, kde měl rovněž výhodu v podobě materiální převahy dvou lehkých figur proti věži, kterou bohužel nevyužil a prohrál. Honza nicméně sehrál partie s celou turnajovou špičkou a předváděl po celou dobu turnaje kvalitní výkon. Je pracovitý a ctižádostivý, což je předzvěst velmi slušné šachové budoucnosti.
Velmi dobré výkony podali ještě Marek Tlapák a Martin Urban,  když oba získali po 4 bodech.
Více se určitě čekalo od Filipa Hanušky (2,5 bodu). V dubnu jej čeká důležitá kvalifikační zkouška v podobě pokusu o postup do krajského přeboru žáků v kategorii H 10 a chce-li postoupit, bude muset podal mnohem lepší výkon. 
Naši nejmladší Jakub Nešpůrek (3 body) a Tomáš Rožek (2 body) sbírali v turnaji další zkušenosti.

Podle očekávání jsme ve starších věkových kategoriích příliš úspěšní nebyli.
V turnaji B (nar. 2001 a mladší) skončil Radek Petržílka na 17. místě se ziskem 3 body. Se stejným bodovým ziskem byla 23. Mira Maňáková. Lucie Urbanová obsadila 28. místo se ziskem 1,5 bodu. František Víšek byl na svém prvním turnaji a získal 1 bod.

V nejstarší kategorii nás zastupoval pouze Ondřej Bohuněk. Na silnější konkurenci nestačil a obsadil 9. místo se ziskem 1 bodu. Přál bych mu však, aby u šachů zůstal. Zlepšení určitě přijde, protože šachy hraje rád.

Druhé turnaje cyklu Chvaletické šachové olympiády proběhly (s vyjímkou úvodu) zcela hladce. K časové ztrátě nedošlo. Z účasti je patrné, že náš turnaj se dětem líbí a budeme se těšit na jeho další pokračování.

Děkujeme všem za účast a těšíme se na setkání při třetím turnaji 26.04.2014!

Lubomír Šilar, trenér žáků

Výsledky a průběžné celkové výsledky jsou v sekci Chvaletická šachová olympiáda. Výsledky jednotlivých turnajů jsou také na www.chess-results.com. Do Fotogalerie přidány fotky z druhého turnaje.
 


Proběhl krajský přebor družstev mladších žáků

V sobotu 1.3.2014 se uskutečnil v Poličce Krajský přebor družstev mladších žáků (nar. 2002 a mladší) s povinnou účastí dívky a supermladšího žáka nar. 2005 a později. Na startu se sešlo 15 družstev, z toho dvě naše (bohužel oslabená omluvenou nepřítomností bratrů Tlustých a Marka Tlapáka).
V turnaji se ukázal velký výkonnostní rozdíl mezi současnou krajskou žákovskou špičkou (Hlinsko, Polabiny, Polička) a ostatními družstvy.
Naše A družstvo podalo za daných možností vcelku slušný výkon a v sestavě Michal Jareš - Jan Rožek - Radek Petržílka - Adam Hlína - Martin Urban - Lucie Urbanová obsadilo velmi dobré 6. místo, které je vzhledem k věku našich žáků dobrým příslibem do budoucna.
Michal Jareš na 1. šachovnici se poprvé utkal s krajskou špičkou a zisk 3,5 bodu ze 7 partií je více než lichotivý. Kapitulovat ho donutili jen ti nejlepší. Honza Rožek se dlouho hledal a po 4 kolech měl na účtě jen 0,5 bodu. Pak se do soupeřů pustil s větším úsilím a nakonec ztrátu dohnal. I pro něho je výsledek 3,5 bodu ze 7 možných velmi lichotivý.
Radek Petržílka nezvládl některé partie v zahájení a musí tuto fázi partie pilovat. Konečný zisk 3 body ze 7 partií je za jeho schopnostmi.
Adam Hlína na 4. šachovnici zahrál svůj standard a získal pěkné 4 body ze 7 partií. Nicméně si neodpustil obdržet mat na slabé 8. řadě, což je jeho "specialita" snad ve všech turnajích, kterých se účastní.
Martin Urban získal 2,5 bodu stejně jako jeho sestra Lucka. Bylo to jejich současné maximum. Patří oběma dík za záskok v A družstvu za omluvené bratry Tomáše a Jakuba Tlustých.
B družstvo v sestavě Filip Hanuška - Jaroslav Šmíd - Jakub Nešpůrek - Mira Maňáková - Tomáš Rožek bylo o jednoho hráče slabší a tak šlo jenom o to, aby si všichni dobře zahráli. Zde vyzdvihuji pěkný výkon Miry Maňákové, která získala 5 bodů ze 6 partií a tím se stala v Poličce naším nejúspěšnějším hráčem.

Děkuji všem rodičům a řidičům za pomoc při zajištění hladkého průběhu akce!

Lubomír Šilar, trenér žáků

Podrobné výsledky jsou v sekci Soutěže mládeže, několik fotek ve Fotogalerii.


2. místo v krajské soutěži družstev mládeže

V sobotu 22. února se 13 členů oddílu zúčastnilo druhého turnaje krajské soutěže družstev mládeže v Lanškrouně. Přijelo celkem 14 družstev, Chvaletice nasadily tři týmy. Družstvo A Chvaletic skončilo na třetím místě, za Lanškrounem C a Polabinami E. Družstvo B na 10. místě a družstvo C na 8. místě.

Chvaletické A družstvo tedy opět získalo medailové umístění a po sečtení výsledků z obou turnajů skončilo na krásném druhém místě.

Nejlepšími našimi hráči v sobotu byli Tomáš Tlustý, Jan Rožek a Michal Jareš, všichni získali 6 bodů ze 7 možných. Podrobné výsledky jsou v sekci Soutěže mládeže.

Děkujeme všem za účast a pěkné výkony!

společné foto po skončení turnaje


imageNábor nových členů

Šachový oddíl TJ ENERGETIK Chvaletice vznikl v dubnu roku 2013. Jeho hlavní činnost je zaměřena na výchovu mladých šachistů ve třech oblastních střediscích: Chvaleticích, Třemošnici a Ronově nad Doubravou.

Tréninky děti ve spádových oblastech jsou rozděleny dle docházky do základních škol:

Chvaletice: pondělí od 16 do 18 hodin

Ronov nad Doubravou: středa od 14:30 do 16 hodin

Třemošnice: čtvrtek od 14 do 15:30 hodin

V současnosti přijímáme děti do těchto kroužků (zejména ve Chvaleticích). Minimální věk doporučujeme 6 let.

Od sezony 2013/14 jsme se přihlásili i do nejnižší soutěže dospělých Pardubického kraje - krajské soutěže západ - kde hrajeme v konkurenci 10 družstev a držíme se uprostřed tabulky.

Hledáme nové dospělé členy, kteří jsou buď přímo z Chvaletic, nebo blízkého okolí, a měli by zájem si zahrát šachy závodně. V případě zájmu se nám ozvěte telefonicky nebo e-mailem (viz kontakty). Podle zájmu stanovíme následně hrací dny (večery) pro dospělé.


imageZačíná 2. ročník Chvaletické šachové olympiády

V sobotu 1.února 2014 se konal první turnaj druhého ročníku Chvaletické šachové olympiády pro mládež. Zúčastnilo se 67 hráčů do 15-ti let. Druhý turnaj se koná v sobotu 15. března, v rámci oslav 60. výročí založení Chvaletické základní školy.